Szerelemmel fűszerezve Salaam Bombay
Indiában soha nem jártam, úgy mennék is meg nem is, de azt tudom, hogy rajongok India ízeiért. Amikor először láttam a Szerelemmel fűszerezve c. filmet teljesen elvarázsolt és én magam is elkezdtem indiai ízekkel kísérletezni.
Az indiai konyháról mindenkinek az erős, fűszeres ízek jutnak eszébe. Nem véletlenül hiszen 6000 féle csilit ismernek, 400 féle mangót, banánból is számos fajtát például vöröset is, a teát sem filteres lógatós formában készítik, hanem fűszeresen. Minden családnak van egy rá jellemző curry keveréke. A curry még véletlenül sem tévesztendő össze az itthon kapható sárga színű valamivel. Ezt a sárga fűszerkeveréket az indiai gyarmati szolgálatról hazatérők találták ki, akiknek hiányoztak az ottani ízek. A curry, tehát nem egy fűszer, hanem egy keverék, jellemző tartozékai: a kurkuma, római kömény, koriander, piros csili és lepkeszegmag ez egy kesernyés ízű sárgásbarna mag, de számos egyéb eleme is lehet a variációk száma végtelen. Az indiaiak meg különböztetnek, erős, csípős, és fűszeres ételeket a Salaam Bombayben, itt Budapesten, szerencsém volt egy kitűnő, alaposan átgondolt, az ízek kompozícióját tekintve egy mérnöki pontossággal összeállított menüsort megkóstolni. Ezeket az ízeket, ezeknek az arányát a klíma, a filozófia jelentősen befolyásolja.
Nagyon meleg volt a kóstoló délutánján és valóban jól működtek ezek az erős ízek, kifejezetten jól estek. Az indiai sör és a mangó lassi nagyon jól kiegészítette. A társaság remek volt a tulajdonos egy rendkívül szimpatikus ember Rajesh Israni, aki mesélt Bombayről, a kozmopolita 20 millió lakosú városról. A lelkesedése az indiai konyhát illetően elragadó volt. A menüsor pedig, igazán felejthetetlen :
* Bhaijya, azaz a valódi mentaszósszal kínált, lencselisztbe forgatott sült hagymagombóc (“a vegetáriánusok kedvence”)
* Ahadi, resni és hazari kebab (grillezett csirke-kebab variációk )
* Dal Tadka (indiai krémes sárgalencse curry, aromás fűszerekkel)
* Saag Paneer ( spenót & saját készítésű házisajt curry keveréke
* Butter Chicken (vajas csirke curry, marinált csirkefalatok, az “örökzöld” klasszikus)
* Pullao Rice (rizs pullao stílusban, “sáfránnyal és csipetnyi fűszerrel”)
* Naan, azaz “könnyű, omlós kenyér” teljes kiőrlésű és fehér lisztből…
* Green salad (“vegyes saláta az évszaknak megfelelően”)
* Chicken tikka masala
Édesség
* Mogyoróval & csokoládéöntettel készített kulfifagylalt
Ez az a hely ahová biztosan visszafogunk térni, itt a film életre kelt az ízek, a hangulat a szervezés igazán rendben volt, köszönet érte Turóczi Gábornak a Lucullustól és Rajesh Israninak!