Meggyes mákos semifredo
Hőség van,ez nem kérdés ilyen időben nem gondol az ember az evésre, de valami hideg jöhet bármikor. Belevágtam a saját fagyi projektbe vagy nem is fagyi, nevezzük habnak. A meggyes mákos rétesért odavagyok így gondoltam ez legyen az első íz, amit kipróbálok. Nagggyon jó lett 😀
Hozzávalók:
2,5 dl habtejszín
1 cs habfixáló
15 dkg meggy befőtt vagy friss
5 ek darált mák
reszelt citromhéj
0,5 dl rum
0,5 dl víz
3 ek cukor vagy édesítő
A vízből és a cukorból készítünk egy szirupot. A darált mákot megfőzzük benne, megszórjuk a citrom héjjal, akkor van készen, amikor krémszerű állagot kapunk.
A befőttet leszűrtem, meglocsoltam rummal állni hagytam egy 20 percet, de lehet tovább is, utána kisebb darabokra vágtam.
A tejszínt felvertem a habfixálóval, lehet hozzá adni plussz cukrot, ha valaki édesebben szereti, de én nem adtam hozzá.
A kihűlt mákot hozzákeverjük a tejszínhabhoz. Egy dobozban lerétegezzük, a máskos habot a leszűrt meggyel.
3 óra kell, hogy jól megfagyjon. Amikor enni szeretnénk vagy tegyük át a normál hűtőben egy órára, vagy, ha biztosan elfogy szobahőmérsékleten visszaolvaszthatjuk.
Lehet még hozzá forró olvasztott csokit adni, vagy tejszínhabot. De csak magában is teljesen tökéletes.