Sült kajszibarack leves a Gönci Barack Fesztiválról
2012 július 18. | Szerző: Dió Bisztró |
Mindenképpen szerettem volna levest főzni a fesztiválra, aztán mégse szerettem volna, de “erős” ráhatására mégiscsak elgondolkoztam rajta 🙂 A gyümölcslevesek nagyon finomak, de kevés felnőtt szereti, valahogy a menza befőttből készült, lisztcsomóktól sem mentes levese jut eszébe. Az viszont tény, hogy szívesen emlékeznek ezekre az ízekre. Többféle variációban gondolkodtam, először egy erőteljes indiai fűszerezésűben, aztán egy tejszínes variációban, de mind a két verzió a lefolyóban landolt. Közeledett ” A ” nap nekem levesem sehol, elindultam portyázni a piacra, hátha valami eszembe jut.Megláttam a narancssárga édesburgonyát, a narancssárga chilit, a narancssárga barackot és abban a pillanatban megfőtt a fejemben a leves. A családommal kóstoltattam, kicsit furán néztek az sárga valamire a tányérban, miután apuka is azt mondta, hogy nagyon pikáns, különleges jóváhagyottnak tekintettem 🙂 Szerencsémre 🙂
Sült kajszibarack leves
1 db póréhagyma
1 db chili 3-4 cm es narancssárga színű
3-4 gerezd fokhagyma
2 szál rozmaring 3-4 cm hosszú
6-8 db nagyobb kajszibarack
4 db nagyobb édesburgonya
3 dl alaplé
2,5 dl tejszín magas zsírtartalmú
só, bors
olaj
![]() |
| A pórét a chilivel megpároljuk |
Az édesburgonyát nem hámozzuk, hosszában felvágjuk, a barackokat felezzük, a rozmaring leveleit leszedjük a szárról, a fokhagymát héjában hagyjuk. A hozzávalókat elrendezzük egy tepsiben sózzuk, borsozzuk, rászórjuk a rozmaring leveleket, meglocsoljuk olajjal. 180-190 fokon megsütjük 45-50 perc alatt. Ezalatt a chilit kimagozzuk, vékony csíkokra vágjuk, a pórhagymát is feldaraboljuk. Olajon lassú tűzön összepároljuk a chilivel. Amikor elkészült a sült alap, a burgonyákat meghámozzuk. Ez nagyon egyszerű, egy kanállal belevágunk a cikk közepén és jobbra, balra egy mozdulattal kivájjuk a burgonya húsát. Egy tálba rakjuk a hozzávalókat, hozzáadjuk a hagymát összemixeljuk, felöntjük alaplével és melegíteni kezdjük, amikor már egynemű az alap tejszínnel felöntjük, összeforraljuk, 10- 15 percig pihentetjük. Sült bacon csipsszel tálaljuk.
![]() |
| Az édesburgonyát a barackkal, fűszerekkel megsütjük |
![]() |
| Az elkészült leves |
Kommentek
(A komment nem tartalmazhat linket)
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:





Köszönöm szépen!
Gratulálok!