A szerecsen csirkéje sült kajszibarack mártással (Gönci Barack Fesztivál amatőr I.díj)
2012 július 20. | Szerző: Dió Bisztró |
Még mindig a fesztivál receptjeimmel szórakoztatlak benneteket 🙂 Ez volt a főételem, a célom az volt, hogy olyan alapanyagokat használjak, amelyek egy átlagos boltban kaphatóak, és olyan technológiával készüljenek, amellyel mindenki főz a hétköznapokban. Azt gondolom ezt sikerült elérnem, egy hétköznapi vacsorát, egy ünnepi ebédet különlegessé tehetünk ezzel a finomsággal. Merész ízek ez nem kérdés, de nem annyira, hogy az elismerő szavak elmaradjanak vagy az “érdekes” szóval jellemezék kreációnkat 🙂
Hozzávalók:
4 db csirkecomb
só, bors
3 nagy fej vöröshagyma finomra vágva
0,75 dl olaj
1 lapos teáskanál őrölt gyömbér
1 kkanál fahéj
1 kkanál őrölt római kömény
1 dl száraz fehér bor
2,5 dl alaplé
8-10 közepes gönci kajszi felezve
1 citrom
6-8 gerezd fokhagyma héjával
tálaláshoz koriander durvára vágva
5dkg szeletelt mandula szárazon pirítva
Az őrölt fűszerek felét az olaj felével összekeverjük, majd alaposan bekenegetjük vele a csirkecombokat hűtőbe tesszük 1 órára, ha egy éjszakát áll a fűszeres pácban csak jót tesz neki.
Az olaj másik felét felmelegítjük 2-2 percig oldalanként elősütjük benne a csirkét, majd lefóliázva félre tesszük. Amikor befejeztük a húsok elősütését, a maradék olajra ráöntjük a hagymát, a fűszerek másik felét átforgatjuk és felöntjük a borral megpároljuk a fűszeres hagymát.
Közben előmelegítjük a sütőt 220 fokra. Előveszünk egy nagy tepsit, elrendezzük benne a combokat, ráöntjük a megpárolt hagymát, az alaplevet. A felezett barackot elrendezzük a húsok között , a fokhagymát is elrendezzük. Lefedjük fóliával fél óráig sütjük, ezután levesszük a fóliát és még fél óráig pirítjuk a húst.
Amikor a bőre megpirult a hús puha elkészültünk. Kiszedjük a húsokat pihentetjük, amíg a mártás elkészül.
Ehhez egy magasfalú tálba szedjük a barackokat, a nagyon megégett részeket eltávolítjuk, a fokhagymát kinyomjuk a héjából, a hagymás pecsenyeléből annyit adunk hozzá, hogy mártás állagot kapjuk, ha szükséges sóval, borssal ízesítjük összeturmixoljuk, ha túl sűrű lenne tejszínnel lazíthatunk rajta.
Héjában főtt burgonya illik hozzá, de egy fűszeres, mentás kuszkusz is nagyon illik hozzá.
Tálaláskor megszórjuk a durvára vágott korianderrel, mandulával.
Ne ijedjük meg a fűszerektől, egyik sem domináns nagyon különleges, nem hétköznapi ízeket kapunk. Még a hagyományos ízeket kedvelőknek is ízlik .
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: