Miért jó nekünk a zsírégető fűszerkeverék ?

2012 július 24. | Szerző: |

Ezt a receptet ezer éve kaptam és már-már a feledés homályába merült. Öreg barátném kapta ámerikából a barátnéjától szerinte jól működik. Személy szerint még nem próbáltam, kóstoltam csak nem csináltam meg, de gondoltam megosztom veletek, hiszem mindenki főz, teljesen jó ízű fűszerek vannak benne, így lehet egy saját fűszerkeverékünk. Majd beszámolok róla hogyan működik. Nagy előnyének tartom, hogy semmi káros nincs benne, mindenhol be lehet szerezni az alapanyagokat.
Szárított hozzávalókat használunk mindenből azonos mennyiséget, összekeverjük őket és minden ételünket, ezzel ízesítjük.
Hozzávalók:
kurkuma
mustármag
koriandermag
lestyángyökér ezeket meg kell őrölni
majoranna
bazsalikom
köménymag
fektebors
vöröshagyma
fokhagyma
Pirospaprika vagy cayenne bors, ha ez, akkor csípős lesz 1 evőkanállal, ha 5 dkg os szárítmányokat használunk.
Zöldségőrlemény só nélküli vegeta ( vegamix)5 dkg os adagok esetén 7.5 dkg
Szórófejes kis tárolóban magunkkal vihetjük a keveréket és ezzel szórjuk meg az ételünket, mindenféle ételhez használható.
Állítólag főzve nem ajánlatos használni, szerintem nincs vele semmi gond, mindenki kedve szerint próbálja ki.
Összegyűjtöttem mire hatnak az összetevők, ezen információk alapján azt gondolom, én egy teát fogok belőle inni egy nap, az biztos, és ezzel fogok fűszerezni, ha főzök.

Kurkuma
A gyömbérfélék családjába tartozik, szintén a gyökerét használják. Fő hatóanyaga, a kurkumin fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő tulajdonságú. A hagyományos thai orvoslás a kurkumát sokoldalúan használja: például a puffadtság megszüntetésére, epegyógyszerként, és a koleszterinszint csökkentésére. Az ajurvédikus felfogás szerint a kurkumapor a bőrbetegségek ellenszere.

Mustármag

A mustármag hatóanyagai igen nagy szerepet játszanak a szervezet zsírtartalmának leépítésében, a szénhidrát anyagcseréjében. Fokozódik az epe mûködése, cukorbetegeknél csökken a vércukorszint. Szakvélemény szerint a kúra a körmök törékenységét is megszünteti. A szervezetben kialakult káros lerakódások a bélrendszeren keresztül kiválasztásra kerülnek, így mindazon betegségek, melyek okai az emésztõszervekben, a vér összetételében, káros lerakódásokban keresendõk, a mustármag kúra során kiküszöbölhetõk
Koriander mag

A gyógynövény hatásos felfúvódás és telítettségérzés, valamint a gyomor- és béltraktusban jelentkező görcsök, fájdalmak ellen. Kiváló szélhajtó. A koriander kiválóan alkalmas a “Roemheld-szindróma” (gázfelgyülemlés a hasban) kezelésére.
Illóolaját bedörzsölőszerekben alkalmazzák reumás panaszok kezelésére.
A tudományos vizsgálatok szerint a koriander serkentőleg hat az emésztésre, és gátolja bizonyos káros baktériumok elterjedését a szervezetben.

Lestyán gyökér

Gyomorégésre az egyik legjobb gyógynövény. A lestyánt elsődlegesen vizelethajtóként ödémák levezetésére használják. Vesekő és vesehomok kialakulásának megelőzésére alkalmas. A népi gyógyászatban gyomorerősítőként, emésztést serkentő szerként használják.
Majoranna

A gyomor-, bél- és epebántalmak enyhítésére kiválóan alkalmas.Az illóolajok görcsoldó, szélhajtó, étvágygerjesztő.

Bazsalikom

A növény cseranyagai és illóolajai a felfúvódást csökkentik, valamint gyomorrontás esetén segítenek. A bazsalikomnak ismeretes étvágyjavító, szélhajtó, köhögés csillapító hatása. Ismert vizelethajtó hatása is, bár ritkán alkalmazzák erre a célra. Jó idegerősítő. A gyógynövény csökkenti a magas vérnyomást, és megvéd a stresszes állapot kialakulásától. A gyógyszerészek bebizonyították, hogy szoptató anyukáknál serkenti a tejelválasztást. A növény leveléből kinyert lé bőrgyulladások és rovarcsípések gyógyítására alkalmazható. Antibakteriális hatása miatt torokgyulladásoknál öblögetőszerként, kenőcsökben nehezen gyógyuló sebekre alkalmazzák.

Köménymag

A karvon illóolaj (az illóolaj különböző terpén-származékokat tartalmaz, ezek közül az egyik a karvon) a gyomor-béltraktus működésére hat, serkenti a gyomornedv-termelést, nyugtató és görcsoldó. Jótékony hatással van a bélflórára is, valamint fontos alkotórésze a szélhajtó és emésztést javító teakeverékeknek.A kömény megszünteti a puffadást, és a tudományos álláspont szerint segíti az idegi eredetű szív- és gyomorpanaszok gyógyulását.A népi gyógyászatban a szoptatós kismamák számára az anyatej mennyiségének növelésére ajánlják.
Fektebors

Az örőlt ill. egész szemes bors ill. magjából nyert olaja élénkítően hat a vérkeringésre, ösztönzi a vörösvértestek működését, segít a vérszegénység megszüntetésében.Fokozza az izmok vérellátását. Meghűléses megbetegedések ellen is kiváló. Az emésztőrendszer működésében is nagy segítő, serkenti azt, továbbá normalizálja a renyhe bélmozgástétvágygerjesztő, szabályozza a bélgáz képződésétcsökkenti a belek görcsös állapotát, a gyomorégést és a hányingert. Megszünteti a hasmenést, hatékonyan hat a veseműködésre is. Külsőleg az olaj a  bőrre kenve csökkentheti az izmok fájdalmait, az izmok merevségét. (pl. elfeküdt nyak-váll). Csökkenti az ízületi gyulladást. Kiváló rándulásokrasportsérülésekre,reumára.A fekete bors további érdekessége, hogy elevenebbébátrabbámerészebbé teszi az embert. Segíti a lámpaláz leküzdését, ösztönzi a tetterőt, magabiztosságot ad. A feketebors olaja csípős hatású a szájban, étkezés közben kell bevenni és víz fogyasztása ajánlott utána!

Vöröshagyma

A hagyma gátolja a trombózis, a vérrögképződés kialakulását, segít megelőzni a koszorúér-megbetegedést. Jótékonyan hat az emésztésre, mivel fokozza az emésztőnedvek termelődését, enyhíti a bélgörcsöket. Kutatások megerősítették baktériumölő hatását is. Az ellenálló-képességet növeli, így érdemes bármilyen gyulladás esetén több vöröshagymát fogyasztanunk. Külsőleg a hagyma levele gátolja a darázscsípések által okozott gyulladásos reakció kialakulását.
A vöröshagyma enyhítheti a megfázás tüneteit, mivel csökkenti az orrdugulást. Illóolajai a légutak nyálkahártyájának mirigyeit hígan folyó nyák termelésére késztetve fellazítják a légutakban lerakódott, besűrűsödött nyákréteget. Asztmaellenes hatását mind laboratóriumi kísérletekben, mind élő szervezetben bizonyították.

Fokhagyma

A fokhagyma antibakteriális és antimikotikus (gombaellenes) hatása révén légúti megbetegedések és a Candida albicans okozta fertőzések kezelésében használatos. Továbbá tágítja az ereket is. Rendszeres, kúraszerű alkalmazása csökkenti a vér káros LDL-koleszterin-szintjét, antioxidánsként serkenti az immunrendszert, csökkenti a mellkasi fertőzéseket, véralvadásgátló- és vérnyomáscsökkentő. Főbb hatásai közé sorolandó még az antibiotikus (antibakteriális), nyálkaoldó hatás. A népi gyógyászatban meghűléses betegségeket is gyógyítanak vele. A fokhagyma baktérium ölő hatásának köszönhetően tisztítja a szervezetet. A Koch-féle tbc-bacilusokat az 1/1500 hígítású fokhagymakivonat megöli. Enyhíti a menstruációs görcsöket.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!