Luxus tökfőzelék, töklepénnyel
2012 augusztus 7. | Szerző: Dió Bisztró |
A tökfőzeléket a család férfi tagjai egyszerűen nem eszik meg!!! A tökfőzelék anyai örökség, ugyanis anyai ágon a nőknek saját spéci tökfőzelék receptjük volt, kinek pörkölt alapon, kinek csak fehéren, kinek savanyúbban, kinek édesebben egy biztos sok kapor volt benne.
Ez a én változatom, fehéren, sok kaporral, kicsit pürésen, de mégis harpható variációban, cukor, ecet nélkül, töklepénnyel, ami tulajdonképpen kapros bliniként is felfogható, mert ebbe az alaptésztába kerül, némiképpen feltuningolva kaporral, sóval, borssal.
Hozzávalók:
1 kg gyalult tök
1,5 csokor kapor
2 dl tejszín
2 közepes hagyma
2 ek olíva olaj
1 leveskocka
víz
A tök 3/4 részét besózzuk 10 percre, levet ereszt, kicsavarjuk. A hagymát olíva olajon megpároljuk, rátesszük a kifacsart tököt jól árforgatjuk, felöntjük vízzel,beletesszük a leveskockát főzzük, amíg megpuhul, összturmixoljuk. Majd felöntjük tejszínnel és a félretett tökből teszünk hozzá együtt készre főzzük úgy, hogy a végén hozzáadott tök még roppanós maradjon.
A blini tésztába beletesszük a maradék tököt, palacsintasütőben kis halmokat készítünk, lassú tüzön készre sütjük. Kapros tejföllel tálaljuk.
Tényleg nagyon finom egy vacsorán előételként, vagy akár vendégeknek főételként abszolút be merném vállalni, talán akkor valami húst is csinálnék mellé a pasik miatt 🙂 a csajoknál tutti befutó, a különböző állagok ahogy együtt vannak az annyira izgalmas :)…ezért mondanám luxusnak, nem emlékeztet a menza borzalmas ragacsos valamilyére, nincs benne cukor, és igen is van íze a töknek !! 🙂
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: