Árpagyöngyös gyümölcsrizs

Imádom a gyümölcsrizst, van bennem egy elképzelt íz, amit valamikor már ettem,  de reprodukálnom még nem sikerült. Gondoltam, ha azt nem sikerül, akkor csinálom másképpen és akkor már ezt fogom szeretni, ez így is lett 🙂 A gersli vagy árpagyöngy egy fantasztikus alapanyag, nem lehet szinte szétfőzni, persze rossz értelemben:), hanem megmarad a harapható, rágható formája, beltartalmi érékeiről nem is beszélve.
Megfigyelték, hogy ahol sok árpát fogyasztanak, kevés a szívbeteg, tehát a szív és érrendszeri megbetegedéseknél kedvező hatású.

-megelőzi a székrekedést, javítja a bélműködést,

-Jin energiát

-kimerültségnél, stressz ellen,

-a teljeskiőrlésű árpaliszt a legjobb koleszterinszint csökkentő,

-a belek és a kiválasztórendszer gyulladásinál jó hatású,

-magad a nikotinsav tartalma / a B vitaminok csoportjába tartozó anyag, értágító hatású, 


-hűtő hatású gabona, ezért főleg nyáron fogyasszuk,

-lábadozási időszakban ajánlott,

-kimerültségnél, stressz ellen,

-a teljeskiőrlésű árpaliszt a legjobb koleszterinszint csökkentő.


B1, B2, B6 és E vitamin található benne,

vas, cink, kalcium, és kálium

Beltartalmi értéke:

Fehérje: 90g

keményítő: 639g

zsír: 25g

szerves só: 23g

rostanyag 80g

Hozzávalók :

1 bögre gersli

2 bögre tej vagy tej víz keverék

csipet só

nyírfacukor ízlés szerint itt 2 ek

citromlé itt lime leve

A gerslit megmossuk,  a tejben feltesszük főzni időnként megkavarjuk, sózzuk, amikor már félig puha hozzáadjuk a cukrot, édesítőt. Készre főzzük.

Amikor kicsit kihűlt tetszőleges darabolt gyümölcsöket adunk hozzá. Én most fehér húsú kopasz barackot kevertem bele. Nagyon laktató, kielégíti az édesség igényünket, akár egy főétkezést is helyettesít.





Tovább a blogra »