Yambalaja, avagy mindent bele a serpenyőbe :)

2012 szeptember 11. | Szerző: |

Ez az étel a szegények étele jellemzően amerika déli részén, a különböző konyhák keveredéséből származtatható. Leginkább a paellara emlékeztet, a mindent bele egy serpenyőbe, ami otthon található nevezető ételek egyike:)  Sokan rizses alapon készítik, kolbásszal, rákkal, csirke, disznó hússal. Ez a változat tésztával készült, ahol a ragun van a hangsúly. Az alapfűszere az  ételnek a cajun vagy a kreol fűszerkeverék. Én cajunt használtam ugyanis  annyit hallottam már róla, hogy Annám megunta hallgatni a kérdéseimet, megkérte egyik világjáró barátját, hogy autentikus forrásból szerezzen már be nekem. Megtörtént 😀 Pácoltam már vele csirkét zseniális volt EZ, de itt valami egészen más történt 🙂 A fűszer életre kelt!!! Olyan illatok szálltak a lakásban, amit már ezer éve nem éreztem. Amikor lélekbúvár barátném megkóstolta, neki is éppen azok a gánai lányok jutottak eszébe, akik náluk laktak 20 évvel ezelőtt és ezzel a főztek, elképesztő “SZAG” terjengett ha főztek. Nos, most sem volt ez másképpen, de illattá nemesedett, és valóban életemben először főztem olyat, aminek még az illata sem volt ismerős!! Nem ettem soha, nem tudtam hová is fejlődnek az ízek!! …hááát valami elképesztő ízorgiába 😀 olyan, de olyan finom lett különleges, hogy igazából nem is találok rá szavakat. Igazán megérte minden percét a ráfordított idő 🙂

Hozzávalók:

40 dkg színes tészta szélesmetélt

50 dkg csirkemell csíkokra vágva
30 dkg rák ez lehet fagyasztott friss ami éppen elérhető
1 nagyobb fej vöröshagyma vékony szeletekre vágva
6 gerezd fokhagyma
3-4 cm-es gyömbér juliennre vágva
3 ek cajuni fűszerkeverék

A csirke mellet csíkokra vágjuk, a hagymát vákony szeletekre, a gyömbért is csíkokra, a fokhagymát lereszeljük, vagy átnyomjuk.
Összekeverjük a fűszereket, és nagyjából megfelezzük az egyik felével a húst, a másik felével a rákot bepácoljuk külön külön, mehet a hűtőbe. Amíg a zöldséges ragut is elkészítjük. Eután külön a csirkét, külön a rákot megsütjük. A húst összekerjük a rákkal, majd a felét a zöldséget raguhoz adjuk.

3 db különböző színű kaliforniai paprika
most
2 db pritamin
1 db kápia paprika
1 ek őrölt római kömény
1 közepes fej vöröshagyma
2 ek olíva olaj
2,5 dl hús alaplé
1 közepes doboz sűrített paradicsom
3 db közepes paradicsom negyedelve vagy ha nagyobb 6 db-ra vágva

A paprikát csíkokra vágjuk, olyan méretűre, mint ahogy a csikét is daraboltuk. Egy serpenyőt, jól felforrósítunk, és kevés olíva olajon megpirítjuk a paprikát, nem feketére,  legyen megsütve, de ne főzve félretesszük a serpenyőből.
Majd újra olajat teszünk bele a a hagymát megsütjük, hozzáadjuk a paradicsomot is megsütjük . Majd felöntjök a sűrített paradicsommal, hígítjuk a húslével sózzuk, borsozzuk amikor már sűrűsödik hozzáadjuk a sült paprikákat a ragu elkészült.

A kifőtt tésztából egy keveset a belekeverünk a húsos zöldséges raguba, a többit félretesszük.

A tálalás a következő: a tésztás ragu kerül alulra erre a maradék tésztából egy kevés, majd a húsos raguval zárjuk. Nem szükséges sok tészta, a ragu a lényeg, de az valami fantasztikus.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!