Sacher torta őrölt mandulával

2012 október 1. | Szerző: |

Nemrégiben sütöttem egy tortát, a csoki alapokon kávé habosat. ILYET.Kóstolóimnak egyértelműen tetszett, igazán jónak találták, a végén még én is odavoltam értem, de az egyik kedvesek közt a legkedvesebb, a lekvárt hiányolta belőle, és nem is értettem, de úgy gondoltam ez az ő barack lekvár imádatáról szól :D, úgyhogy eldöntöttem, kipróbálom a Sacher tortát. Bíztam benne, hogy ez már neki is fog tetszeni, nem apróztam el 40 dkg lekvárt használtam fel. Tényleg lekváros lett kívül belül 😀 A legfinomabb része szerintem a teteje volt,a csoki alatt a lekvár igazán fenomenális:)

Nem bonyolult elkészíteni, vendégség előtt, akár két nappal is elkészíthető, mert jót tesz neki a várakozás, ha marad belőle fóliába csomagolva nem szárad ki, tehát mindent tud, amit egy jó tortának tudnia kell !! Gránát almával díszítettem, nagyon illik ezekhez az ízekhez.

Hozzávalók:

Tészta:

6 dkg teljes kiőrlésű tönköly liszt

6 dkg őrölt mandula

5 db tojás

15 dkg cukor v.nyírfa cukor

16 dkg olvasztott vaj

4 dkg kakaó por

1 tk saját készítésű vanília kivonat

1 cs.sütőpor

40 dkg barack lekvár

A tojásokat szétválasztjuk, a lisztet a kakaóport, sütőport összekeverjük.  A tojást 10 dkg cukorral fehéredésig keverjük, majd hozzáadjuk az olvasztott vajat. A maradék cukorral felverjük a tojás fehérjét kemény habbá. A tojásos vajas alapba belekeverjük a lisztes, kakaós, sütőporos keveréket. A habot fokozatosan nagy mozdulatokkal keverjük bele, hogy levegős legyen. 180 fokon
25-30 perc alatt megsütjük tű próbával ellenőrizzük a tésztát. Hagyjuk kihűlni. Amikor kihűlt a lekvárt felforrósítjuk, hagyjuk langyosra hűlni. A tésztát kettévágjuk megkenjük lekvárral az alsó és felső lapot is 5-10 percig hagyjuk, hogy a lekvár jól beszívódjon a tésztába.Utána összerakjuk a lapokat és kívül is alaposan bekenjük lekvárral a tésztát. Néhány órát, de akár egy éjszakát is maradhat így a tészta, lefedtem fóliával és a hűtőben várakozott. Másnap vontam be csokival. A közepére öntöttem először egy jó adagot, megnéztem hogyan terül, rásegítettem egy szélesebb késsel, bevontam az oldalát is. hagytam szoba hőmérsékleten megszilárdulni, és csak utána tettem hűtőbe így nem lett matt a csokoládé.

Csoki bevonat:

15-20 dkg étcsokoládé

1,5 dl tejszín

5 dkg vaj

5 dkg cukor nem kötelező!!!

0,5 dl whisky, jófajta rum,barack pálinka, de ez nem kötelező 🙂

A tejszínt, a vajjal felmelegítettem gőz felett beletördeltem a csokoládét, amikor egy része elolvadt levettem a gőzről és fokozatos kevergetés mellett hagytam felolvadni, csodaszép krém lett belőle, egy kis whiskyvel fokoztam a hatást,  ez opcionális,  bármilyen alkohol lehet vagy el is lehet hagyni.
 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Elkészítettem úgy is, hogy 10 dkg darált dió volt a tésztája, és úgy is működött, könnyű lett a tészta, gluténmentes diétába is bele illeszthető.

  2. …köszönöm!! nem túl szabályos a teteje, örvényeket szerettem volna bele, hogy minél több csokit tudjak rátenni 😀

  3. marisz57 says:

    Csodaszép lett, és biztos nagyon finom volt!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!