Sacher torta őrölt mandulával
Nemrégiben sütöttem egy tortát, a csoki alapokon kávé habosat.
ILYET.Kóstolóimnak egyértelműen tetszett, igazán jónak találták, a végén még én is odavoltam értem, de az egyik kedvesek közt a legkedvesebb, a lekvárt hiányolta belőle, és nem is értettem, de úgy gondoltam ez az ő barack lekvár imádatáról szól :D, úgyhogy eldöntöttem, kipróbálom a Sacher tortát. Bíztam benne, hogy ez már neki is fog tetszeni, nem apróztam el 40 dkg lekvárt használtam fel. Tényleg lekváros lett kívül belül 😀 A legfinomabb része szerintem a teteje volt,a csoki alatt a lekvár igazán fenomenális:)
Nem bonyolult elkészíteni, vendégség előtt, akár két nappal is elkészíthető, mert jót tesz neki a várakozás, ha marad belőle fóliába csomagolva nem szárad ki, tehát mindent tud, amit egy jó tortának tudnia kell !! Gránát almával díszítettem, nagyon illik ezekhez az ízekhez.
Hozzávalók:
Tészta:
6 dkg teljes kiőrlésű tönköly liszt
6 dkg őrölt mandula
5 db tojás
15 dkg cukor v.nyírfa cukor
16 dkg olvasztott vaj
4 dkg kakaó por
1 tk saját készítésű vanília kivonat
1 cs.sütőpor
40 dkg barack lekvár
A tojásokat szétválasztjuk, a lisztet a kakaóport, sütőport összekeverjük. A tojást 10 dkg cukorral fehéredésig keverjük, majd hozzáadjuk az olvasztott vajat. A maradék cukorral felverjük a tojás fehérjét kemény habbá. A tojásos vajas alapba belekeverjük a lisztes, kakaós, sütőporos keveréket. A habot fokozatosan nagy mozdulatokkal keverjük bele, hogy levegős legyen. 180 fokon
25-30 perc alatt megsütjük tű próbával ellenőrizzük a tésztát. Hagyjuk kihűlni. Amikor kihűlt a lekvárt felforrósítjuk, hagyjuk langyosra hűlni. A tésztát kettévágjuk megkenjük lekvárral az alsó és felső lapot is 5-10 percig hagyjuk, hogy a lekvár jól beszívódjon a tésztába.Utána összerakjuk a lapokat és kívül is alaposan bekenjük lekvárral a tésztát. Néhány órát, de akár egy éjszakát is maradhat így a tészta, lefedtem fóliával és a hűtőben várakozott. Másnap vontam be csokival. A közepére öntöttem először egy jó adagot, megnéztem hogyan terül, rásegítettem egy szélesebb késsel, bevontam az oldalát is. hagytam szoba hőmérsékleten megszilárdulni, és csak utána tettem hűtőbe így nem lett matt a csokoládé.
Csoki bevonat:
15-20 dkg étcsokoládé
1,5 dl tejszín
5 dkg vaj
5 dkg cukor nem kötelező!!!
0,5 dl whisky, jófajta rum,barack pálinka, de ez nem kötelező 🙂
A tejszínt, a vajjal felmelegítettem gőz felett beletördeltem a csokoládét, amikor egy része elolvadt levettem a gőzről és fokozatos kevergetés mellett hagytam felolvadni, csodaszép krém lett belőle, egy kis whiskyvel fokoztam a hatást, ez opcionális, bármilyen alkohol lehet vagy el is lehet hagyni.