Burgundi alapon sült bolognai
2012 október 30. | Szerző: Dió Bisztró |
Valamikor réges régen főztem bolognait megboldogult diák éveim alatt, amit ma alig ha nevezhetnék bolognainak, egyszerűen darált hús paradicsom szószban lehetett jóindulattal. Ma erről már másképpen gondolkodom, ebből adódóan másképpen is főzöm:) Készítek egy tömény alapot, ami nem más, mint a többféle hagyma és a csillagánizs, ezeket lassan összepárolom, ennek azért van jelentősége, mert a hús ízét jobban kihozza és egy minőségi ízt ad. Ezután hozzáadom a zellerszárat ezzel párolom tovább 15 percig, majd jön a répa 5 percig. Minden nagyon apróra van vágva 2-3 mm-es darabokra. Majd jön bele a hús fehéredésig sütve, felöntöm 1,5 dl vörös borral elfőzöm az alkoholt belőle, majd jön a paradicsom szósz, és a húsleves. Lefedem és tartalék lángon főzöm készre. Közben hozzáadom a friss bazsalikomot, sózom, borsozom, ha elfő a leve, vörös borral pótolom. Közben kifőzöm a tésztát. Készítek petrezselyemből, bazsalikomból, parmezánból, citromhéjból egy gremolátát és ezzel szórom meg. Ezt azért szeretem alkalmazni, mert a tömény húsokat könnyebben emészthetővé teszik, és nagyon finom, friss, nyárias ízeket az ételnek. NINCS ketchup, és trapista sajt semmi fölösleges kalória, a hús és a zöldségek dominálnak, a répa extra benne!! Érdemes nagyobb mennyiséget készíteni, jól fagyasztható, más ételekhez is felhasználható ez az alap, van még ötletem, hamarosan szállítom 🙂
Hozzávalók:
0,5 kg darált hús
1 póré fehér része
1 közepes hagyma
1 nagyobb répa ( 15 dkg)
4 nagy gerezd fokhagyma
3 szárzeller
3 dl bor
0,5 l húsleves
500 gr passzírozott paradicsom
friss bazsalikom, petrezselyem
parmezán
só, bors, szerecsendió
1 db csillagánizs
5 dkg vaj
3 ek olíva olaj
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: