Habart fejtett bableves, könnyített verzió
2012 november 1. | Szerző: Dió Bisztró |
Ezt levest most készítettem először, volt némi inspiráció, de alapvetően nem izgatott. Anya többféle verziót készít persze NB1-esen, ebből az ember nagy mennyiséget főz, több napig finom, és napról, napra finomabb, egyszóval nem voltam motivált, hogy megfőzzem, nem akartam sokat főzni,nem akartam több napig enni, nem tudtam tudom-e olyan jól mint anya, de úgy látszik mindennek eljön az ideje 🙂 Persze azért, egy kicsit másképpen főztem, kicsit olaszos, kicsit magyaros beütéssel, de siker volt, ami nagyon boldoggá tett 🙂
A babot be kell áztatni, nincs mese, ha száraz mindenképpen. Én most fagyasztott fejtett babot használtam, nem jött vissza teljesen az a gyermekkori íz, amilyet nagyanyámnál éreztem, de majd folytatom a kísérletezést.A bab fajtája, mérete nagyon befolyásolja az ízeket. Nem lett olyan, más lett de jó:)
A hagymát, fokhagymát feltettem főni, amikor felforrt hozzáadtam a szalonnát, és a kolbászt . Találtam egy kő kemény parmezán darabot, amit nem lehetett reszelni, ezt is belefőztem. Amikor az alap már készen volt beletettem a babot. Amikor megpuhult el is készültünk. Só nem kell, mert minden füstölt alkatrész eleve sós, borsot, ha éppen nem lenne kerek az íze, de nekem most ez sem kellett. Volt egy nagyon finom füstölt alap, és így nem kellett semmi. A sűrítésre keményítőt használtam felforraltam, amikor kicsit visszahűlt citrom levet facsartam bele. Tálaláshoz petrezselymet, citromhéját, és parmezánt összekevertem, azért volt nagyon jó, mert a tömény füstölt ízt felpuhította, üde lett tőle a leves.
Hozzávalók:
30 dkg fejtett bab
20 dkg csípős cserkész kolbász
5 dkg parmezán (elhagyható)
5 dkg füstölt szalonna
1 közepes vöröshagyma
3 nagy gerezd fokhagyma
2 dl főzőtejszín
2 ek gluténmentes étkezési keményítő
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: