Lucullusi ebéd Wang mesternél
2012 november 16. | Szerző: Dió Bisztró |
A kínai konyhával való ismerkedésem jó néhány évvel ezelőtt kezdődött, amikor Judit barátném elvitt a Városliget sarkán található étterembe nagy asztal forog-pörög, evőpálcika, kaland volt maga, bár maradtak fenntartásaim. Ma már ezek elmúltak, mindennapokban van két büfé ahol szívesen eszem, igaz most már ritkábban. Ám ez az ebéd nem fogható egyik eddigi élményemhez sem a kínai konyha területén.
A Lucullus Bt, és Wang mester meghívott a szülinapi “bulijára” a Gizella úti üzletébe. Maga az étterem kínai minimál design, mentes a sárkányoktól, függőktől, csengőktől, a mosdóban a mosdótál fantasztikus én még ilyen különlegeset soha nem láttam, egyszerre tipikusan kínai, emellett hihetetlenül modern. (Nem akartam ennyire direkt lenni, de fontosnak tartom.)
Gábor és Wang köszöntője után elkezdődött az ebéd. Jól koreografált sorrendben követték egymást a különlegesebbnél különlegesebb fogások. A zöldségektől kezdve a sertés a marha, a kacsa, a belsőségek, végtelen sora. A kínai konyháról tudni lehet, hogy mindenből tudnak főzni, kevés fűszert használnak ám az arányok megváltoztatásával mindegyik más és más lesz. Az öt elem tana a kínai gondolkodásnak az alapja, így minden ételben fel lehet fedezni a tűz, a levegő, a víz, a föld, a fa elemeket és az egészet a menüsorba. Ezek az emberek így esznek a betegségeket ételekkel gyógyítják, illetve igyekeznek elkerülni, megóvni azt. Van mit tanulnunk!!! Lehetőségünk volt új ételeket kóstolni, amelyek hamarosan már az étlapon, szerepelnek, láthattunk egy tészta készítési bemutatót, Gábor folyamatosan fenntartotta az érdeklődést, mesélt az étkezési szokásokról, a konyháról. Mi több lehetőséget kaptunk, hogy bepillantsunk a kulisszák mögé!! Ez egy fantasztikus dolog, kicsit olyan , mintha valaki beavatna a titkaiba. Imádtam az óriás bambusz párolót, az óriás rizsfőző edényt, a tőkét amin darabolnak a szakácsok, csodáltam ahogyan bánnak a bárddal, ahogy szövik a tésztát. A tárgyaknál már csak az emberek voltak különlegesebbek, akik hallatlan alázattal, ügyességgel, jó ízlessel valósítják meg a mindennapokban a mester ötleteit.
Szívből ajánlom a helyet én biztosan jövök még, remélem egy nagyobb társasággal, mert úgy igazán érdekes, jó mulatság, jó hangulat finom ételek. Decemberben folytatódik az ünneplés 3 napot át 🙂
Isten éltesse az ünnepelteket, tartsa meg jó szokásukat, legyenek sokáig ilyen remek vendéglátók!
Aki szeretné végigenni a lent felsorolt menüt, az december 12-13-14-én megteheti ezt a Lucullus BT szervezésében.
sertésoldalas jégcsapretek-leves
kínai tavaszi tekercs
gőzölt húsos táska szezámolajos-szójaszószos mártással
“nagypapa átértelmezett kedvenc” sertésfül & csirkeláb kombó
“ko shui fei pian” ökörszív, nyelv, belsőségek
étvágygerjesztő zellersaláta
fekete fafüle gombasaláta
házi ötkincs-csülök kondér – illatos omlós gombával
zöldhagymás kacsa
jo cai (vagy pak csoi) zöldség
Wang pirított tészta
hirtelen sült rák Ge shan módra
thai paprikás csirkecomb darabkák
házi tofu-sertés variáció
szezámmagos gombóc
….néhány fogás a fenti menüsorból:
Oldalasból húsleves |
Fafül gomba saláta |
Zeller, répa saláta |
Fenséges méltán híres házi készítésű sült tészta csirkével, zellerszárral, chilivel ISTENI!! |
Sült rák eszméletlen mennyiségű chilivel, mogyoróval. |
Zöldhagymás kacsa, ami kicsit édes, kicsit csípős friss, roppanós a hagyma maga a CSODA!! 🙂 |
….és a sor vége 😀 😀 |
Érdemes megnézni a bárdot, nem könnyű, inkább nehéz 😀 és a tőke az valami szuper heeejjjj ha egyszer ilyen lehetne nekem :)… és ez most kívánság volt !!!! 😀 |
A láng az óriásira csap munka közben, a sarokban a pároló igazán impozáns, olyan mint nekünk otthon gyerek méretűben:) |
Az ünnepeltek Turóczi Gábor és WANG mester éppen a torta felvágásához készülnek, amolyan férfias hozzáállással 🙂 |
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: