Böjt, böjti ételek

Ma van húshagyó kedd, a farsang vége, befejeződnek a téli mulatságok, bálok, a nagyobb zenés, pazar étkezéssel járó összejövetelek. Elkezdődik a felkészülés a húsvéti időszakra. Minden vallási irányzat az ősidőktől fogva ismeri, tartja ezt a szokást. Célja egyfajta lelki megtisztulás, szellemi átalakulás, megtisztulás, az istenhez való közelebb kerülés az imádság egy formája a mindennapokban a cselekedetek, a lemondás által. Napjainkban ez a szokás is átalakult, „modernizálódott” elvesztette szellemi jelentőségét, diéták, különböző fogyókúrák formájában jelenik meg az életünkben. A valódi böjt és az egyéb étel, összetevő megvonás között a szellemiségében rejlik. Amikor egy bizonyos cél vagy felajánlás érdekében végezzük ezt a tevékenységet a lélek megtisztul, átalakul az érzékelésünk akár akarjuk akár nem, és képesek leszünk másként látni a világot. Természetesen amikor visszaállunk a megszokott étrendünkhöz a test is alkalmazkodik döntésünkhöz, de ha odafigyelünk egy kicsit a táplálkozásunkra, tudatosabbak vagyunk valódi változásokat tapasztalhatunk meg.

Vidéken a mai napig sokkal élőbb ez  a szokás, hiszen a keresztény kultúrkörben a húsvét a legfontosabb, a legkiemeltebb időszak az évkörben aminek csúcspontja a nagyhét böjti időszaka, majd maga a húsvét. Ehhez kapcsolódóan reggeli imádságok, a csendesség, a visszavonulás köthető.
Az étkezési szokások tekintetében a fokozatos megvonás jellemző az első időszakban a húsok elhagyása, majd a zsírok megvonása, az utolsó héten pedig a teljes puritánság jellemző, elsősorban a sóban vízben főzés, a pirítós a tea, víz fogyasztása.
Mit is együnk ebben az időszakban? Törekedjünk, arra, hogy minél többféle zöldséget párolva, sütve, készíthetünk csodálatos krém leveseket például krumpliból, répából, almából gyümölcs levesnek, ha van még egy kis cékla, fantasztikus a sütőben megsütve, túróval megszórva só bors, kevés olaj.
A palacsinta, a talkedli jó barátunk lehet, ha kicseréljük a fehér lisztet bármilyen más, hajdina, szója, kukorica lisztre még az emésztésünket is javíthatjuk. A puliszka vagy kukorica málé a mai konyha kedvelt fogása. Apáék idejében pirított vajjal cukorral megszórva ették, mi ehetjük fő ételként sült gombával, túróval. Sokszor ettek cibere levest, ami nem más, mint egy habart fokhagyma leves. Fontos, hogy sok folyadékot fogyasszunk ebben az időszakban is hiszen a méreganyagok eltávolításához vízre van szükség. Kerüljük az alkoholt, a cukros üdítőket, a kólát és kávét.
A lehetőségek száma tényleg végtelen, nem kell az ízekről lemondanunk a böjt lényege a test és a lélek megtisztulása ezt tartsuk a fókuszban, tűzzünk ki egy célt, tegyünk egy felajánlást magunknak a saját változásunkért. Meg fogjuk tapasztalni az időszak végére, hogy tényleg jobban vagyunk és lendülettel tudjuk belevetni magunkat az év további részébe. a világot.
Ezek a kedvenc húsmentes ételeim :

– Tejszines diós tészta  ITT

– Répakrémleves ITT

– Mozarrellával sült padlizsán ITT

Tovább a blogra »