Pácolt tőkehal, ananász szósszal

A hal, hmmm igen többet kellene, gyakrabban ám nem ismerjük igazán, hogyan lehet jól elkészíteni.

Nagyon hamar megsül, párolódik, magas a fehérje tartalma, könnyen emészthető, és még sorolhatnám a jól tulajdonságait. Nekem a tőkehal filé jól működik, mindenféle fűszert jól bír. Ez a variáció, az ázsiai ízeket idézi, könnyed, mégis tartalmas összetett ízek vannak benne. Az alapanyagok szinte mindenhol beszerezhetők vágjunk bele itt a tavasz főzzünk valami érdekeset, amit eddig még nem 🙂

70 deka szálka nélküli, fehér húsú tengeri hal most tőkehal filé

25 deka  széles metél

4 evőkanál apróra vágott, pörkölt mogyoró

1 csokor kapor só,
őrölt fehér bors



1-2 ek olívaolaj

2-3 ek szójaszósz

3-4 gerezdszétnyomott fokhagyma

1 tk  reszelt gyömbér

Az ananászmártáshoz:

 5 karika konzerv ananász vagy fél doboz darabolt leve nélkül

10 deka lágy barnacukor vagy 2 ek egyéb cukor

1 evőkanál édes szójaszósz

2 evőkanál citromlé

1. Keverjük össze a páchoz valókat, a  halat sózzuk,borsozzuk,  ráöntjük, a pácot jól beleforgatjuk, hűtőbe tesszük 1 órára.



 
2. A mártáshoz: tartalék lángon megolvasztjuk, a cukrot hozzáadjuk, az ananászt meglocsoljuk szója szósszal, citromlével, és hagyjuk kihűlni. Amikor már langyos összeturmixoljuk.



3.  A halat kivesszük a pácléből, jól leszárítjuk papírtörlőn, fontos, mert ha a páclé odaég 3 napig nem űzzük ki a lakásból a szagokat 🙂 saját tapasztalat 🙂 forró teflonserpenyőben legfeljebb egy percig sütjük a szeleteket oldalanként. Olajra nélkül. Sütés közben hamar széteshetnek, óvatosan forgassuk.

4. A tésztát előírás szerint megfőzzük, meglocsoljuk citromlével, megszórjuk apróra vágott kaporral, ráhelyezzük a halat megszórjuk aprított mogyoróval.

Tipp: ha nem kapunk édes szójaszószt 1 teáskanál mézet összekeverünk 2 evőkanál hagyományos szójaszósszal,így is elérjük a megfelelő ízt.

Tovább a blogra »