Húsos baklava
A hétvégén alkotó kedvemben voltam 🙂 Valahogy úgy alakult, hogy sokszor szóba került a főzés, és mindig az volt a konklúzió, hogy igen-igen …de ha mindennap kellene főznöm nem élvezném ennyire, mondták a csajok. Nem tudom a választ, azt mindenesetre nagy áldásnak tartom, hogy kényszerből még soha nem kellett főznöm, soha nem kellett az elképzeléseimmel szembe mennem, és nem kellett kompromisszumokat kötnöm a konyhában. …ééés elmehettem a RITA konyhájába, ahol szintén előkerült ez a téma hasonlóan gondolkodik ő is erről, két gyerek kuktasága mellett 🙂 Nagyon jó napot töltöttünk együtt, végig kóstolhattam amit sütött főzött, én is elvittem ezt a finomságot, amit most először a pillant hatására elkészítettem. Ugyanis főztem egy isteni csirkés curryt és valami mást szerettem volna, ami hasonlóan erősen fűszeres, de mááás, megcsapta az orrom gondolatban a gyros sütőknél érzett illat és ebbe az irányba gondolkodtam. Nagyon finom lett, csak ezt tudom mondani 🙂
80 dkg darált hús (55 dkg sertéshús, 25 pulykahús)
6 db réteslap
2 db tojás
1 db tojás sárgája
1 fej vöröshagyma
5 gerezd fokhagyma
1 mokkáskanál fahéj
1 tk oregánó
1 tk szárított bazslikom
1 csipet pocukor
1 ek olvasztott méz
10 dkg durvára darabolt, dió, vagy mandula
olíva olaj
1. A hagymákat olíva olajon megpároljuk.
2. Hozzáadjuk a fűszereket megpirítjuk.
3. Bele tesszük a húst megsütjük, közben megszórjuk a porcukorral, mintha sóznánk. Amikor elkészült és kihűlt beleütjük a tojásokat.
4. 2-2 rétes lapot helyezünk a tepsibe rétegenként úgy, minden réteget megkenünk olíva olajjal, megszórjuk dióval, rátesszük a húst.
5. A legalsó réteg széleit nem hajtjuk a húsra, csak amikor befejeztük a rétegezést.
6. Zárásként behajtjuk a legalsó réteg széleit megkenjük tojássárgával mézzel és megszórjuk dióval.
7. 190 fokon 15 percig sütjük.
8. Tálaláskor mézes citromos joghurtot kínálhatunk, szőlővel valami ritka jó !!