Csirke tikka

2013 július 17. | Szerző: |

 Ezt a finomságot a szülinapomra készítettem el. Az indiai konyha fantasztikus, összetettek az ízei, fűszeres, csípős, édes, lágy, sűrű, omlós a hús és tartalmas 🙂 Sokan nem szeretnek indiaiul főzni, mondván, hogy olyan sokféle fűszer kell hozzá,  de az alapanyagok könnyen, úgymint hús, zöldségek, rizs könnyen elérhetőek.  Minden megszokott ételnek, húsnak újfajta értelmezést ad. Ez az étele magyarul akár tejfölös csirke is lehetne, de nem az 😀 Ez a mennyiség 8 főre készült a szószból fagyasztottam le, így bármikor el tudom készíteni, csak csirekemellet fogok hozzá használni. Nagy sikere volt, ha már 8 ember mondja talán lehet benne valami 🙂

Hozzávalók :
1-1,5 kiló csirke felsőcomb vagy egész combok fejenként 1 teljes comb
Joghurtos pác:
3 dl joghurt
5-6 gerezd fokhagyma

1 diónyi aprított gyömbér

olivaolaj, só, bors
tikka masala fűszerkeverék
koriander

Paradicsomos szósz:
2 fej vöröshagyma

2 dl paradicsompüré
4 gerezd fokhagyma, és 2 további fej, (amit meggrillezünk a hús mellett)
1 diónyi gyömbér aprítva
5 dkg kesudió finomra őrülve
1-2 deci joghurt
5-10 dkg vaj
2 dl kókusztej
kurkuma
koriander

római kömény
chili
 
Köret:
Basmati rizs 75 dkg 8 főre
10 dkg szeletelt mandula pirítva.
10-15 perc alatt kétszeres mennyiségű sós vízben megfőzzük, majd megszórjuk mandulával, és apróra vágott korianderrel.

  • A combokat néhány órára sós vízbe áztatjuk, majd elkészítjük a joghurtos pácot, alaposan bedörzsöljük vele a húst, és pihentetjük néhány órára, vagy akár egy éjszakára is. Majd a sütőben 200 fokon megsütjük. A sós vízben való áztatás a ropogós csirke titka  ITT írtam róla.
  • Vaj, olíva olaj keverékén megpároljuk az apróra vágott hagymát, majd az aprított fokhagymát és gyömbért és chilit  is.

  • Beleforgatjuk paradicsomszószba, a grillezett fokhagymákat kinyomjuk a héjukból, és a szószba keverjük.

  • Hozzáadjuk a kurkumát, ezután öntjük hozzá a joghurtos pác maradékát, a joghurtot, és a kókusztejet. Az őrölt kesudiót vajjal keverjük el, majd hozzá adagoljuk a szószhoz, fűszerezzük és a végén óvatosan belekeverjük a csirkét.
  • Ha egész combokat használunk mellé is önthetjük a szószt.

Tipp: Nagy ez az adag, de érdemes elkészíteni így és ennyit, mert a kész szósz lehet fagyasztani, és bármikor felhasználható, csak a húst kell elkészíteni, csirkemellel is finom.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!