A bizánci tűz Pesten, Estia Gyradiko
2013 augusztus 21. | Szerző: Dió Bisztró |
Görögül enni manapság itthon sem nagy kunszt, egy gyrost, egy tzazikit, egy görög salátát akár otthon is összedobunk, örülünk, hogy milyen jó sikerült, de mégis marad egy kis üröm az örömben, vissza kell menni Görögországa, mert valami hiányzik a tenger illata, a virágok, a zene és az ízek 🙂 Ha mégsem sikerül nyélbeütni az utazást az Estia Gyradikoban lehet próbálkozni ugyanis Ghavrilos Arghyropulos új görög éttermet nyitott Budapesten.
Sokaknak ismerős a név az óbudai Gyradiko görög kisvendéglő után, a hely már 14 éve működik igazi Üvegtigris görögül, egy újságos bódé nagyságú épületből indultak ma már franchise rendszerben két üzletük is működik Veresegyházán és Debrecenben, Ghavrilos igazi görög benne van a bizánci tűz, a szenvedély amit igyekszik itthon is továbbadni.
A család Konstantinápolyt is megjárta, megélte az ottani mindennapokat az ott élő népek konyháját ötvözte a “görög” hagyományokkal így egy sajátos, egyedi stílust ízvilágot alkotott. Sok zöldséggel, nyárson sült húsokkal, különleges, könnyű ám mégis ízes kolbászokkal. Ghavrilos anyukája a mai napig rajta tartja a szemét a konyhán, az alkalmazottak nem vándorolnak el, tanítják nekik a konyhát az ízekről, az alapanyagokról mindent tudnak. Az étel az élet szeretete érezhető a konyhájukon mindent, de mindent Görögországból hoznak az olíva bogyótól, a sajtokon át, az ásványvízig mindent ez a rajongás megszállottság garantálja, a jó ízeket a felejthetetlen görög érzést, nem beszélve a zenéről, amit Zeusztól hallottunk Bartókot bossa nova ritmusban utánozhatatlan!!!
A Lucullus Bt. által szerveztett próba vacsorán ezeket a finomságokat kóstoltuk:
* Görög kolbászkülönlegesség
* Htipiti, azaz pikáns fetakrém pitával
* Frissen sütött, meleg cukkini, padlizsán és paprika fokhagymás joghurtágyon
* Görög húsgolyók
A hétvégén a spéci sajttal töltött cukkínit elkészítettem, naaaagy sikere volt, még az olyan nagyon konzervatív húsimádó apukám is azt mondta lányom ez nagyon jól sikerült :))) (az én változatom receptje hamarosan 🙂
* Olívabogyó-válogatás
* Spenótos-póréhagymás-fetasajtos rétes
* Krétai töltött cukkíni, Manouri sajt, édeskömény, újhagyma zöldje
* Spenótos kritaraki – színes rizsszemtészta spenóttal és görög sajttal
* Vörösboros sertésragu
* Olivabogyós csirkeragu
* GYRADIKO saláta
* Olivabogyós csirkeragu
* GYRADIKO saláta
* Joghurt mézzel és dióval, görögdinnye, joghurtos-citromos mousse
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: