Cékla leves egyszerűen
2013 szeptember 18. | Szerző: Dió Bisztró |
Eljutottam a cékláig mindenképpen meg kellett csinálnom, mert nem akartam, hogy tönkre menjen bár ha hűtőbe teszem semmi baja nem lett volna, de nem tettem 🙂 meg akartam csinálni, ám mindig napolódott. Nem tudtam igazán mi is legyen belőle most a leves mellett döntöttem kint szélvihar, eső, hideg kellett egy kis melegítés 🙂 Szokás szerint nem sokat vacakoltam vele a céklát megmostam, szárazra töröltem, meglocsoltam olíva olajjal, durva szemű sóval megsóztam 40 perc alatt 180 fokon megsütöttem. A szine miatt választottam a sütést, ha főzzük sokkal halványabb lesz, ha tejszínt adunk hozzá akkor meginkább a sütéssel ezt elkerülhetjük. Ez volt az első cékla levesem nem is tudtam milyennek kell lennie, de nagyon jól összejött az édes, a sós kicsit savanykás íz. Sokat fogok még ilyet főzni azt hiszem 🙂
Hozzávalók:
0,5 kg cékla (4 db közepes)
1db sárgarépa
1-2 ek kókuszolaj vagy olíva olaj
1db vöröshagyma
1db babérlevél
só, bors, őrölt köménymag, almaecet
1 l alaplé vagy víz vagy leveskockából leves
sajt ízlés szerint, itt parmezán, de a kecske sajt is szuper hozzá
1. A céklát megsütjük egészben a sütőben.
2. A hagymát megpároljuk, majd hozzáadjuk a répát és 1db hámozott céklát felkockázva.
3. Felöntjük a levessel, fűszerezzük só, kömény, babér. Készre főzzük.
4. A megsült, megtisztított céklát a kész leveshez adjuk összeturmixoljuk. Éppen forralunk egyet rajta.
5. Várunk egy kicsit, amíg kóstolni lehet és újra fűszerezzük, almaecettel beállítjuk az ízeket elkészültünk 🙂
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: