Almás kalács rajongónktól :)
2013 október 11. | Szerző: Dió Bisztró |
A hétvégére egy rajongónk receptjét hoztam nektek. Erika igazi klasszikus anyuka süt, főz, vezeti a háztartást, a gyerekkel foglalkozik, ami nem egyszerű feladat a kisfiú cukorbeteg így nagyon figyelni kell az étkezésére, amit külön meg kellett tanulni, de egy anyának nincs akadály 🙂 Ezt a kalácsot együtt készítették a fiatalember lelkesen kuktáskodott. A recepteben Erika normál és szénhidrát csökkentett lisztet használ, cukrot nem. Olyan finom almákat lehet kapni próbáljátok ki !
Hozzávalók:
1 kg liszt 5 dkg élesztő 4 dl langyos tej 1 nagy kanál cukor 1 tojás a tésztába 1 tojás a kenéshez fél kiskanál só 5 evőkanál olaj 1,4 kg alma
1. A tejet langyosítjuk, beletesszük a cukrot, majd az élesztőt felfuttatjuk benne.
2. A lisztet az olajjal, tojással, sóval és az élesztős tejjel jó alaposan megdagasztjuk. 3. Az almát hámozzuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük, és egy nagyon kicsit kicsavarjuk a levét. Én nem szoktam teljesen kicsavarni, mert így a tészta igazán puha lesz. A kicsit kicsavart almát pici olajon megdinszteljük. Ez az alma elég édes volt, így én nem tettem hozzá semmi édesítőt.
Ha mégis tennél bele, akkor nyírfacukor, stevia ami igazán jó. Ízlés szerint lehet bele tenni fahéjat, mazsolát.
A tésztából 3 nagy kürtöst csináltam. Kinyújtottuk, megkentük az almával, feltekertük. Amikor kész volt mind a 3, akkor felvert tojással megkentünk. 175 fokon kb. 40 perc alatt sült meg (hagyományos gázsütőben).
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: