Ripsz-ropsz kuglóf
2011 október 9. | Szerző: Dió Bisztró |
Jó reggelt! Még nincs késő megcsinálni ezt a tuti kuglófot reggelire vagy tízóraira – kb. 1 óra alatt kész van, és ha ebben az időben kiteszitek, kb. 15 perc alatt langyosra hűl; teavajjal vagy anélkül, lekvárral, kakaóval, kávéval vagy tejjel tuti! Én egy kicsit módosítottam a lenti, Ani féle alapreceptet azzal, hogy volt kb. 8-10 dkg pörkölt darált dióm, így a liszt egy részét azzal helyettesítettem, és mi apróra vágott asztalt sárgabarackot tettünk bele, de ez el is hagyható, illetve lehet bele aszalt meggyet vagy mazsolát is tenni.
Hozzávalók
Előmelegítjük a sütőt 170 fokra, és kivajazunk-lisztezünk egy kuglóf formát.
4 tojás fehérje
1 cs só
5dkg cukor
A fehérjéket habosra verjük a cukorral és a sóval egy kisebb tálban úgy, hogy a kész hab ne essen ki a tálból, ha fejre állítjuk – ezt félre tesszük..
Utána egy nagyobb tálban
4 tojás sárgája
20 dkg cukor
Kikeverjük a tojássárgáját habosra a cukorral, majd hozzáadunk:
1dl víz
1dl étolaj
25dkg liszt
fél zacsi sütőpor
aszalt gyümölcs.
Aztán a sárgájás masszába óvatosan nagy mozdulatokkal beleforgatjuk a fehérje habot. Kb. a massza felét beleöntjük a formába, a másik feléhez rakunk még kb. 3 ek cukrozatlan kakaót, ez is mehet a formába, kicsit összerázzuk, és irány a sütő. Kb. 50 perc alatt kész (tűpróba, azaz egy hústűt szúrjunk a kuglóf közepébe, és ha már nincs rajta tészta, megsült a kuglófunk)- hagyjuk kicsit meghűlni, és borítsuk ki.




Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: