A medvehagyma és a festés
2011 április 3. | Szerző: Dió Bisztró |
Sok-sok évvel ezelőtt egy festő kurzuson voltunk a csajokkal éppen a spirituális kifejezésmódunknak kerestük a módját, amikor elkeveredtünk Sissyhez. A mai napig nem tudom, hogy, de ott voltunk. Ő tanított bennünket egy speciális technikára. Egyik nap a meditációk és festések sokadik váltakozása közben Sissy készített nekünk egy salátát, amiben medvehagyma volt. Akkoriban még nem volt kultusza ennek a növénynek, de nagyon finom a ízekre emlékszem. A festő kurzuson nem sikerült maradandó képet alkotnom, egy idő után azonban két értékelhető képet festettem, aminek egyik darabját mai napig bekeretezve őrzök, a másik darabból szülinapi ajándék lett, amit gazdája mai napig bekeretezve őriz. A medvehagyma ilyen módon őrzi a festő kurzus emlékét.
Most újra tavasz van, és tele van a város medvehagymával:D Így én engem sem kerülhetett el a medvehagyma szerelem. Hétvégén, a piacon sikerült beszereznem egy jelentősnek mondható csokrot, amiből, pesztó, saláta, szósz, palacsinta, szendvicsen feltét, szusihoz köret kerekedett.
A gondolatok csak úgy cikáztak a fejemben, mit lehetne még, készíteni belőle, van még ötlet bőven, ha kapok ezen a héten szép medvehagymát, mindenképpen olyan dolgokat készítek belőle, amelyek egész évben őrzik ezt az üde tavaszi illatot, ízt, hangulatot. Tehát ez a hét a medvehagyma hete lesz. Amellett, hogy remek íze van a medvehagymának, egészségmegőrző szerepe sem elhanyagolható, az alábbiakban a házipatika.com cikke foglalja össze ezeket a pozitív tulajdonságokat.
Fokozza az étvágyat és az emésztőrendszer működését. Vérnyomáscsökkentő és vérzsír csökkentő hatása ismert, C-vitamin tartalmának köszönhetően, pedig javítja a szervezet ellenálló-képességét.

A népi orvoslás a medvehagymát termesztett társához hasonlóan felső légúti megbetegedések megelőzésére és a kialakult hurut súlyosságának csökkentésére, továbbá bélfertőtlenítő, emésztést javító tulajdonsága miatt egyes emésztési panaszok kezelésére alkalmazza.

Tudományos megfigyelések szerint vérnyomáscsökkentő hatású, lassítja a koleszterin lerakódások kialakulását az érfalban, javítja a végtagok keringését. Laboratóriumi körülmények között a fokhagyma és a medvehagyma a vérszérum koleszterin szintjét csökkentették az alkalmazott hagymaadagok, a kéntartalmú tioszulfinátok, ajoének és ditiinek mennyiségétől függően a koleszterin szintézis befolyásolása révén. Szerves oldószerekkel képzett hagymakivonatok a koleszterinszintézist jelentős mértékben (akár 40%-ban) mérsékelték. A hagyma rendszeres fogyasztása a koleszterinszint csökkentésének és így számos szív-érrendszeri megbetegedés megelőzésének természetes gyógymódja.

Enyhe vérlemezke- (trombocita-) összecsapódást gátló aktivitással is rendelkezik. Véralvadásgátló szerekkel történő együttszedése nem javasolt, mert a vérzés létrejöttének kockázata fokozódhat. A megnövekedett vérzéshajlam miatt nem szabad hagymát enni műtétek előtt, és csak orvosi felügyelet mellett megengedett véralvadásgátlót, nem-szteroid gyulladáscsökkentőt szedő betegek számára a rendszeres hagymafogyasztás.

Népi megfigyelés, hogy a hagyma bőrön történő külsődleges használata (borogatásként, lemosásként) jótékony hatású egyes gombás fertőzések kezelésében. Érzékeny bőrű egyének esetében azonban fokozott óvatosság szükséges, mivel az alkalmazása során bőrgyulladás jelentkezhet bőrkiütés, bőrpír formájában. Ilyen esetben használata felfüggesztendő. Érdemes először csak kis területre felvinni, és csak akkor alkalmazni kiterjedten, ha nem alakul ki hatására kellemetlen bőrreakció.

Bár humán klinikai eredmények nem támasztják alá a hagyma vércukorszintet és inzulintermelődést, befolyásoló hatását, ennek ellenére cukorbetegek esetében ajánlott hagymakivonatot tartalmazó készítmények szedése esetén a vércukorszint rendszeres ellenőrzése.
Kommentek
(A komment nem tartalmazhat linket)
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:
Lám-lám van egy hely, ahol kinevezzük magunkat, címeket osztogatunk, egy szava nem lehet nagytiszteletű shamanunknak, milyen tisztességes helyre keveredett:DD, ahol mindig szívesen látják, és adnak a véleményére:D
A mindenit, nem is gondoltam volna, hogy ilyen könnyű doktornak lenni. A sok hülye meg éveket tanul és vagyonokat költ rá. Lám,lám a looserek. Jövő héten megpróbálkozom a professzorsággal. Pfff és még csak tavasz van.
látom, jól elvagytok 🙂
Doktor Úr! Igen tapasztalt a gyógyító növények szervezetre gyakorolt hatását illetően, ezennel megkövetem:DD…és további tapasztalatok gyűjtésére biztatom, tekintettel az igen egyedi, minden képzeletet felülmúló kísérletező kedvére:DDD
Nos empirikusan bizonyított tény, hogy egy aktív csavargással eltöltött hétvégéről, vidám jókedvvel megérkező férj/partner, aki barátaival kiadós filozófiai továbbképzésen vett részt és ezt megtámogatta némi sör+bor+pálinka kombóval, majd ezek után pusztán az Ön által említett egészségügyi okokból kifolyólag, két marék, a szabadban található medvehagymát fogyasztott,hazaérve meglepve tapasztalja, hogy párján a medvehagyma káros tünetei észlelhetőek. Ezek között szerepel a fokozott hangoskodási hajlam, a szemöldökráncolás és bizony a libidó nagyarányú csökkenése. A medvehagymitiszre kiváló gyógyszer állítólag a józan életmód és a fogmosás. Ezeket sajnos a tudomány még nem tesztelte, ugyanis a tesztfázisra jelentkezőt nem találtak. Tisztelettel: DR. Alonee, elemental shaman
Alonee! Maga többet tud,mint én:DA természet pontosan tudja mire van szükségünk így nagy böjt idején! Bár én erről a “mellék” hatásról még nem olvastam, de minden lehetséges:DD
Viszont egészen erőteljesen gátolja a sexuális életet/érdeklődést. Ezt fontos tudni róla.