Rajongásunk tárgya: kerámia bevonatos edények – FRISSÍTVE!
2011 február 3. | Szerző: Dió Bisztró |
Tulajdonképpen a Spar még karácsony környékén hívta fel a figyelmemet ezekre az edényekre, mert oda kb. akkor érkeztek, és akcióban hirdettek őket. Hatalmas BIO felirat is volt rajtuk, így egy picit visszahőköltem, mert a bio lábas fogalma nekem kicsit értelmezhetetlen (max. mondjuk a banánlevél, amiben sütni is lehet…). Éppen leamortizálódtak a Tefáljaim, így mindenképpen új teflonokat/serpenyőket kellett vennem, ha el akartam kerülni, hogy a családi ebéd szerves (szervetlen…) részévé váljon a bevonat is (meg amióta megvan a gyerek, jobban odafigyelek az ilyen dolgokra, és a teflon bevonatról (különösen az olyan leharcoltakról, mint ami az én edényeimen vannak) elég sötéten ír a szaksajtó…). Aztán persze – mert akkor már direkt figyeltem rá – máshol is észrevettem ezeket az edényeket, de nem tudtam dönteni (Dóra jár így mindig – vissza-vissza jár egy-egy neki kedves cipőhöz, ruhához addig, amíg el nem viszi előle valaki…. :)). Január 2. napján aztán az apjára bíztuk a gyereket, és irány az Ázsia, hogy jól kezdődjön az év :). A kedvenc háztartási boltunkban – meg igazán az egész Ázsiában sem reggel 10-kor- nem volt a kedves eladó nénin kívül senki sem, így minden darabról jól ki tudtuk faggatni (pl. tortakenő lapát sajna nem volt, és a szuper, két ünnep között felgyújtott Fiskars szilikon szélű lapátomat sem tudtam itt pótolni), és persze ott is volt a kerámiás serpenyőből. Dóra alaposan elolvasta, mi van rá írva (nálunk ő az olvasni tudó :)), a néni pedig mondta, hogy csupa-csupa jót mondtak róla a vevők, és még nem hoztak vissza egyet sem – így belevágtunk egy 26cm-es serpenyőbe kb. 3500Ft-ért.
Szóval az első héten konkrétan nem raktam el – elmosogattam, és már nyúltam is érte a csöpögtetőn, mert MINDENT ebben akartam sütni. Ugye gyors vacsora készült belőle elsőre, ami nálunk általában tojás. Nem volt vele olyan problémám, mint a Tefallal, hogy ha kicsit lendületesebben kavartam a rántottát, akkor felszaladt a szélére, és ripsz-ropsz rásült – nem-nem, lecsusszant róla. ÉS el is érkeztünk ez ilyen edények 1. számú legjobb tulajdonságához: nem tapad le benne a sütött cucc. Nem kicsit nem tapad le, hanem semmi nem tapad le! Hihetetlen, de a saját szemeddel látod, ahogy lecsúszik az oldalán :).
A 2. számú legjobb tulajdonságuk a nem tapadásból következik: annyira egyszerű őket mosogatni, hogy én, aki minden nap hálaimát rebegek a mosogatógép feltalálójának, kézzel mosogattam el az edényt. Mert nem maradt rajta még forró mosogatószeres vizes sikálás után az a hülye vékony olaj/zsiradék filmréteg, amitől a falnak bírok menni…. Hanem lejött róla minden. És nem kellett a tojásrántottás edényt beáztatni…
A 3. számú legjobb tulajdonságuk: nagyon kevés – sokkal kevesebb zsiradék kell a főzéshez, mert mint a zsír, vagy a tojás, a hús sem tapad rájuk, így nem kell oldalra felfröccsent zsiradékkal nagyon számolni, csinos marad az étel a tálalásnál is (és ha van mondjuk egy ilyen edényed, mint Vrábel Krisztának, a sütőbe is teheted, és onnan közvetlenül mehet az asztalra, így az ünnepi készlet így is nagyon keveset használt tálaló edényei tovább pókhálósodhatnak…. :)).
A 4. legjobb tulajdonsága a kerámia, mint anyag tulajdonságából fakad (meg persze a többi is… :)): azaz nem olyan sérülékeny, mint a teflon, bírja a karcolódást. És a teflon az teflon (politetraflouretén – flóratomokkal kitöltött szénatomok láncolata), a kerámia meg természetes anyag.
Az 5. legjobb pedig, hogy sokkal hatékonyabban oszlatja el és használja fel a hőt, így hamarabb készül el benne az étel.
Szóval oda vagyok érte, na! ÉS persze nagy szerelmem, a Le Creuset vaslábasai is kerámia bevonatosak, csak hogy még jobban fájjon érte a szívem ….
Persze kicsit utána néztem, mitől olyan nagyon jó kis edény ez, hiszen mára majd minden nagyobb márkának vannak kerámia bevonatos edényei, és mint a leginnovatívabb terméküket reklámozzák – így aki venni akar, jól fel kell kötnie a gatyáját, mert tobzódhat a méretben és persze a formában, a technológiáról már nem is beszélve. A 100%-os természetes anyagból álló kerámia port magas hőmérsékleten ráégetik a fém (alumínium, vas) felületre, ezzel képezve bevonatot. Ezáltal kétszer jobban (magasabb) bírja a hőt, mint a teflon bevonatos edények. Persze itt is képbe jön a nano-technológia, de ehhez én szagolni sem sokat tudok őszintén. Annyi kiderült számomra, hogy nincs több elrontott palacsinta (gondolom nem én vagyok az egyetlen, akinek az első palacsintája csak félig sül meg….:)), csak sok-sok, csudajó, egészséges étel :)). Lassanként lecserélem az összes edényemet ilyenre. Persze lehet, hogy úgy járok ezzel is, mint a Tefallal – mire ilyen lett az összes serpenyőm (a többi edényem Zepter), addigra jön egy jobb, hatékonyabb, egészségesebb…. De ez még a jövő zenéje…. 🙂
Ui. Jó féléves használat után a tapasztalataim a következők:
– lehet mosogatógépben mosogatni, de elveszíti a fényét a bevonat – magát a bevonatot nem károsítja, csak már nem fog úgy csillogni, mint régen….
– vigyázni kell azért a bevonatra, praktikus nem fém eszközökkel neki esni,
– ha véletlenül elszíneződne, ecettel lehet fehéríteni,
– van már belőle kés is, penge éles, ha ezt szeretitek, azt is szeretni fogjátok, itt írunk róla!
Még mindig oda vagyok tőlük 😀 A.
Ui. Jó féléves használat után a tapasztalataim a következők:
– lehet mosogatógépben mosogatni, de elveszíti a fényét a bevonat – magát a bevonatot nem károsítja, csak már nem fog úgy csillogni, mint régen….
– vigyázni kell azért a bevonatra, praktikus nem fém eszközökkel neki esni,
– ha véletlenül elszíneződne, ecettel lehet fehéríteni,
– van már belőle kés is, penge éles, ha ezt szeretitek, azt is szeretni fogjátok, itt írunk róla!
Még mindig oda vagyok tőlük 😀 A.
Kommentek
(A komment nem tartalmazhat linket)
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:
Szia! Ha szemben állsz (háttal a parkolónak), akkor a bal oldali épület, elindulsz egyenesen, és azt hiszem a második “utca” jobbra (vagy rögtön jobbra indulsz el és akkor a második utca balra). Egy háztartási kellékeket áruló üzlet. De most nagy akció van keddtől a Vasedényben minden minőségben és méretben akciósak a kerámiabevonatos dolgok (kések, hámozók és sütőformák is). Üdv.
http://homar.blog.hu/2013/04/02/az_azonnal_karcosodo_keramiaedeny
Kedves Cikkíró!Nagyon örülök, hogy szántál arra időt, hogy leírod a tapasztalataidat. Pont egy ilyen “márkamentes” értékelésre volt szükségem ahhoz, hogy eldöntsem milyen edényt vegyek a leharcolt teflon bevonatos edényeim helyett.Azt szeretném kérdezni, hogy az áruházon belül melyik részen található az a bolt, ahol vásárolni szoktál?Köszönöm előre is a segítséget.Üdvözlettel:Kata
Sziasztok!A CBA-knak mostanában lehet kerámiabevonatos edényeket kapni, emiatt kezdtem el utánanézni, hogy mitől jobb/ más ez, mint a teflon? Én kb. fél éve kaptam egy kerámiás palacsinta sütőt, az Auchanban vették, nem tudom a márkáját, nincs rajta semmilyen márkajelölés. Azzal az instrukcióval kaptam, hogy nem kell hozzá semmilyen zsíradék, de nekem nem ez volt a tapasztalatom. Ha nem adtam alá olajat, úgy odaragadt, hogy a fakanállal is alig bírtam kiszedni, nemhogy megfordítani. A szokásos receptúra alapján csináltam a palacsinta tésztát. Kétszer próbálkoztam vele palacsintát sütni, azóta a szekrényem legeldugottabb részén van. Ráadásul a fehér belső kerámia részen maradt vmi folt, amit nem lehet eltűntetni, illetve a külső részéről sem lehet lemosni a rásült/ ráfröccsent dolgokat, csak úgy, hogy lejön a bevonat is. Szóval nekem az a kerámia sütő nem jött be….de a hozzászólások alapján úgy tűnik, hogy sütője válogatja….a “noname” is lehet jó, és a márkás is lehet pocsék. Kérdés, hogy ez a CBA által promotált edény, melyik kategória?Üdv,Gyöngyi
Hát ezzel sajna nincs tapasztalatunk, a mienk nem ragadós – próbáltad már az ügyfélszolgálatukat??
Nekem is van biolux kerámia serpenyőm. Tojásrántottát nem merek benne sütni mert leragad.Mit nem csinálok jól?
Két napja én is vettem a metróban egy koronás kerámia 28 cm-es serpenyőt akciósan 3500 ft-ért. Nagyon meg vagyok vele elégedve, mert sajtot is süthetek benne, nem ég le, a hús sem tapad oda, és minimális olivát használok csak mellé. Én is szemezek a biolux készlettel, bár az ára nagyon húzós. Nem tudom vajon jobbak-e többet tudnak-e (pl magasabb hevítés, flambírozás – bár ezt tuti nem használnám-, karcmentesség : ott villával nyúlnak bele és nem árt neki.. szóval gondolkodom egy készleten, de ezzel amit most vettem nagyon meg vagyok elégedve. Legközelebb majd kipróbálom benne a tejfölös ételek készítését, tejfölös sült husi, reszelt sajttal már sikerült és semmit sem sült oda.. vagy spenótos husi, stb… A zöldségek és a kockázott hús együtt párolására is tökéletes. Kiváncsi lennék, hogy nagyon kicsi olajon (néhány mm-nyi olajréteg az alján egybefüggő) lehet e rántani benne húst, vagy ha kicsit beolajozom az alját, lehet e rántott húst is készíteni benne. Majd meglátjuk 🙂
várj még fél évet, lesz az még olcsóbb is…………..ez van minden új technológiánál………….marketingfogás:lefölöző marketingstratégia………. és a sznob-hatás miatt is drága,ezt is marketingből tanultam:amíg új a termék, ill. a technológia is, direkt nagyon drágán adják, h. aki mindenből a legdrágábbat veszi, (sznobok), ők vehessék meg elsőnek, aztán leviszik az árát, hogy vegye naép is, meg addigra már van konkurrencia is………….most a delimanoról beszélek.amúgy olaszországban szinte minden nagyon drága,még a pizza is 3x. annyi, és a delimano olasz………..
Ez a színezett dolgokra írja a veszélyt, mivel ha jól olvasom, szabályozatlan a szinezőanyagok használata. Nálunk még a kés is fehér 😀 És látod, a teflon is a veszélyesek között van… Az egyik kommentező azt írja, hogy rozsdamentes (jó minőségű, nem kínai) edényeket használjunk addig, amíg ki nem derül minden titok a kerámia bevonatról, bár konkrét márkákat említenek (Neoflan), amit szerintem itt nem is lehet kapni. Szuper – ehhez a teflonhoz is vagy csak 20 év kellett… És pl mi van akkor a Le Creuset-val, ami szintén kerámia bevonatos… Ki tudja, hogy milyen anyagokból áll a kerámia bevonata??
Hű, a mindenit!Link egy vészjósló angol nyelvű cikkre itt: http://mozi.freeforums.org/keramiabevonatos-edenyek-t380.html
A mienket?? :DDDD Használd egészséggel, ha vigyázol rá, szeretni fogod 😀
Na, már a Média Márktban is vannak ilyenek. Vettem egy 20 centis tepsit 3500-ért, de ha baj lesz vele, leordítom a fejület.
Sziasztok!Tapasztalatokra én is kíváncsi lennék Delimanoval kapcsolatosan. Én karácsonyra egy palacsintasütőt kaptam. Igaz még csak 1x használtam, de tényleg nem kellett olaj, ráadásul az elsőtől az utolsóig tökéletes lett, szerintem még vékonyabban is sikerült sütnöm a teflonhoz képest. Most kinéztem egy Delimano készletet a neten. Le van árazva így 40 ezer ft, 60 helyett, a barátnőmmel tervezzük megosztani. Valakinek van konkrétan ezzel a márkával tapasztalata?Előre is köszi!Noémi
Szia Anita 😀 Mi is örülünk 😀 Őszintén, mivel nekünk nem Bioluxunk van, és mi nem találkoztunk ilyennel (azaz a fekete foltok megjelenésével) sajna nem tudunk segíteni. Zsíroldótól szerintem nagy baja nem lehet, inkább a fizikai behatásokra kényesebb, kémiait elég jól állja ahogy én látom, én CIFeztem is ill domestos-szal fehérítettem, bár tényleg csak nagyon óvatosan, és nem mosom mosogatógépben sem, mert úgy vettem észre, az már sok neki (zsíroldót én is használtam már edényre, igaz csak fém tepsin meg jénain, mert vállalhatatlanul ráégett a cucc, de utána jól elmosogattam plusz lobogó vízzel (vízforralóból) bőségesen még jól nyakon öntöttem tuti ami sicher, és utána használtam). Én a fekete pontok miatt mindenképpen felhívnám a WS-t, mert nem lenne szabad ilyennek rajta lennie.Timi, Imre nevű felhasználónk sztem csak reklám, már gondolkodtunk, hogy töröljük a hozzászólást. Én szemeztem a Delimano gyönyörűséges tepsijével: azzal nincsenek tapasztalataid?
Sziasztok!Annyira örülök, hogy rátok akadtam:DKarácsonyra kaptam egy Biolux serpenyőszettet. Nagyon jól funkcionál egy kis hibát levéve: a legkissebb serpenyőben sajtos virslit sütöttem, és azóta a fehér színben feketés foltok jelentek meg (mintha leégett volna benne vmi, de ha végigsímitod a felületet nem érzed rajta, tehát elszíneződés “csak”).Azóta csak egyszer mertem benne sütni husit, de pórul jártam:D Mert azóta huss az elméletnek, miszerint “nem kell elmosni, csak egy papírtörlővel kikened”. Mivel sehogyan sem jött ki belőle a maradék, nem volt más választásom: hidegzsíroldó. Azóta ezt az edényt nem mertem elővenni:DMellékesen megkérdezném: szabad-e egyáltalán ilyeneket használni a kerámia serpenyőben(mármint hidegzsíroldót és társait)? Kellemes napot!Anita
Kedves Imre56!Kíváncsi vagyok a tapasztalataidra a Biolux-szal kapcsolatban. Én a Topshopból kaptam Delimano-t karácsonyra. Nagyon élvezem vele a főzést, de azért nem igaz, hogy zsírmentesen lehet benne sütni. Timi
Sziasztok! Én holnap szándékozom a WS Teleshoptól vásárolni egy 28 cm-es BIOLUX fedős serpenyőt. Ma megrendeltem, holnapra lehozzák az üzletbe. A reklámfilmük meggyőzött, stabilnak, elnyűhetetlennek látszik. Én évente leamortizálok legalább egy-két teflon serpenyőt, – még fakanál használata mellett sem birnak többet, pedig az egyikben csak rántottát készitek olykor darabolt baconra felkészitve. A másikban leginkább sült tarját (négy szelet fér el benne)a két gyerekemnek hétvégenként útravalónak a koleszba. Igy teljesen kivan használva a másik 28 cm-es teflon sütőm is. Ettől az új serpenyőtől remélem, hogy sütés közben nem fröcsög szét a zsir (adnak hozzá szelepes üvegfedőt is) és jóval kevesebbet kell beletenni, hisz a tarja egyébként is zsirosabb. Imre56
Több mint 100 km távolságból már nem szívesen vacakoltam volna a visszaküldözgetéssel. Használtam így:) A Fagoros is kerámia, csak olyan ezüstös-szürke a bevonata. Itt van közülük néhány:http://www.argep.hu/trend/FAGO/Fagor-forza-ceram.html
Nem vitted vissza Krisztának? És a Fagoros márkájú is kerámia, csak van rajta plusz ezüst bevonat? Az enyémek 3500Ft körüliek…
Sziasztok!Elnézést, hogy beleszólok, de úgy gondolom ez egy olyan kiadás, amit az ember nem minden héten vállal be, ezért én is elmondom a tapasztalataimat. Én a Vrábel Krisztánál kapható edények közül vettem februárban a CERAMIC OK 28 cm-es szeletsütőt. Már az első pár használat után elkezdett az oldala sárgásan elszíneződni, de csak egy 10 cm-es foltban. Ezt onnan már többet nem lehetett maradéktalanul eltávolítani és a további használatok során egyre sötétebb lett:( Lehet, hogy sikerült egy gyári hibásba belenyúlnom, nem tudom. A karcolások nálam is játszanak. Viszont amit a sógorom vett Fagor márkájú, ennek ezüst a belső bevonata, az nagyon bevált neki. Annak semmi baja. Legközelebb én is olyat veszek:)
Megnéztem, mi a mák az a lótuszhatás. A wikipédia szerint http://hu.wikipedia.org/wiki/L%C3%B3tusz-effektus a lótusz-effektus tömör megfogalmazásban mikrostrukturált, hidrofób (víztaszító) felületeknek az öntisztuló képességét jelenti. Eddigi tapasztalataim szerint az összes kerámia bevonatos edény tudja ezt, így szerintem ez ebben az esetben csak marketing fogás. Nézd meg a Vrábel Krisztánál kapható edényeket is, http://www.dolcevitakonyha.hu/index.php/konyhafelszereles/sutes-fozes/serpenyo.html, sztem az áruk sem olyan vészes, és hátha annak beválik a bevonata. Sajnálom, hogy a Sparos nem vált be, én is szemeztem velük, bár a húgommal épp tegnap beszéltünk róla, és ugyanezt a véleményt mondta mint te, így egy kicsit megnyugodtam, hogy vnem adtam ki 10x ezer forintot a régen áhított wokért…. Az én Asia Centerses pirosaim egyenlőre jól funkcionálnak, bár azt biztos, hogy a felületük azoknak, amit nem mosogatógépben mostam, sokkal szebb, mint a másiknak. A.
Ja, és az előző névtelen én vagyok, lenne még egy kérdésem.Van-e valakinek tapasztalata, hogy mi a különbség a Topshop-os Delimano és a WS Teleshop-os Biolux kerámiaedények között? A Biolux-nál van a lótuszhatás. A másiknál nincs?Tény, hogy a Bioluxnak jobb a reklámfilmje, de sokkal drágább és hát nem akarnék látvány alapján dönteni.Szóval szívesen venném a véleményeteket.Timi
Kedves Dió Bisztró!Amit rajongásodról írtál a kerámia edénnyel kapcsolatban, akár én is írhattam volna.Régóta szemeztem vele (csak az ára tartott vissza), aztán az Intersparban sikerült féláron hozzájutnom egy 20 cm-es Bio-Ceramix lábashoz. Szinte nem is használtam mást, főztem benne, elmostam, sütöttem, elmostam… – imádtam. (Imádom most is.) De!Kb. 2 hét múlva,folyamatos, de óvatos használat mellett, tehát csak fakanállal, műanyaggal nyúltam bele, észrevettem apró karcolásokat. Akár még magamat is hibáztattam volna, hátha nem voltam elég óvatos, de felfedeztem ilyen vágás szerű karcolást közvetlenül a perem szélén is, ahová tuti nem nyúltam semmivel.Szóval gyanítom, hogy van jelentősége a kerámiabevonat vastagságának ill. a technológiának.Egyébként ezeket a Bio-ceramix edényeket (ami a Sparban kapható)a kaposvári Korona Kft. (www.koronakaposvar.hu)hozza be Olaszországból).
Szia! Nekünk a sima, mezei, Asia Centerben vásárolható van – arra figyelj, hogy ép, sérülésmentes legyen a bevonat. Mivel jó azért, ha garancia is van rá, mi a Sparban, KIKA-ban vagy a Dolce Vitás lánytól is vennénk 😀
Nagyon hasznos ez a cikk. Köszönjük!Nekünk is nagyon jól jött most, mert pont vásárlás előtt vagyunk.Melyik márkát ajánljátok?
http://www.beston.hu/akcio.pdf
kösziiiii!! belinkeltelek a FB-ra, mert ponr egy tuti véleményre volt szükségem, meg másoknak is!:-)
ÚÚÚ 1700ért én is vettem volna wokot 🙂
DióBisztró! Mintha én írtam volna le a soraidat, rajongással telve az új edényem iránt! Pár hete leáraztak egy vokot az intersparunkban 1700 Ft-ra! Azóta imádom és mindent sütök-főzök benne a főzeléktől a rántottáig. Azóta beruháztam egy kisebb lábasba, igaz 6500 volt (9 ezer helyett), most akciósak legalábbis nálunk. Ma kipróbáltam, és máris imádom… Szemezek a többivel is, majd időnként egyet-egyet beruházok…Egyszóval ajánlom jószívvel mindenkinek én is! Nyuszek
nna igen, ez is egy szempont 🙂 erre (is) jó a jó öreg vaslábas :)))
azért nem kell nagyon komolyan venni a teflon leváló darabjairól szóló “rém” cikkeket. a teflon pont a tapadási tulajdonságának köszönhetően pillanatok alatt kiürül a szervezetből, nem tud megtapadni a belekben így nem mérgező. persze azért nem guszta a kajában:)jók a kerámiabevonatok, nekem is van egy, de van amire nem használható. hússütésre. legalábbis én, ha kacsahúst, vagy más szelet húst sütök, a legkopottabb serpenyőmet veszem elő, mert számítok a serpenyőben leragadt pörzsanyagokra, ami egy pompás mártás/szósz alapja lesz… 🙂
örülök, hogy segítettem 🙂
Én is szemeztem már ezekkel az edényekkel.Nekem sokat segítettél,hogy írtál róla,mert én is úgy vásárolok mint Dóra.A mosogatógépről viszont hasonlóan gondolkodom mint te:az egyik leghasznosabb konyhai gépem.
Nem mondod komolyan, hogy a Sparban is van. Már egy csomót kajtattam utána, végül éppen tegnap rendeltem egyet Vrábel Kriszta webshopjából. Nálunk semmilyen teflon sem tart fél évnél tovább. Három gyerek mellett nagy igénybevételnek van kitéve. Már nagyon untam, hogy folyton cserélgetni kell, ezért úgy döntöttem kipróbálom a kerámia bevonatosat, azzal legalább a családomat nem mérgezem, mint a sérült teflonnal. Most megnyugtattál, hogy jó választás volt, mert azért 8000 forint csak 8000 forint:)
Épp a hétvégén mutatta a Miniszerelmeim apukája, h én szoktam figyelni az egészséges dolgokra és mivel wokra fáj a fogam, a kerámiabevonatút ajánlja, bár mondta, h nem látja annyira tartósnak, mint a régi tefáljait… de meglátjuk… ő is mindent abban készít.
De jó, hogy írtál róla! Én is mindig csak elnyargaltam mellettük, hogy ez biztos egy újabb hóbort, nem érdekel.Pontosan leírtad az én nyűgömet is, a mosogatás utáni zsíros tapintású teflonról, meg egyáltalán a lekopás-mikor dobjam ki? dilemmáról.Megyek venni egyet.